sobota, 18 września 2010

Pomidorowa na żeberkach

Dziś chciałabym przedstawić wam jeden ze smaków dzieciństwa. W pogoni za gubieniem kolejnych kilogramów, ciągłym  oszczędzaniem kalorii i  coraz to nowych pomysłów zgubiłam na czas jakiś smak prawdziwej pomidorowej. Odnalazłam go po latach. Nie ma w sobie nic dietetycznego za to konsystencja, aromat i smak sprawiają że nie można się jej oprzeć.
Ilość składników starcza na 6-8 solidnych porcji.
Pomidorowa na żeberkach
Składniki:
05-1kg żeberek extra mięsnych
2 marchewki
ćwiartka małego selera
2 liście pora
liście laurowe 2-3 sztuki
ekologiczna przyprawa do rosołu
słoiczek koncentratu pomidorowego (polecam Pudliszki bądź ten robiony dla Biedronki)
50-70g ryżu
sól, pieprz, słodka papryka, suszony koper i pietruszka (może być świeży)
śmietana (opcjonalnie) 

Przygotowanie:
Żeberka należy pokroić na mniejsze paski (max 2 kostki na pasek). Pokrojone żeberka, liść laurowy , seler, por nastawić do gotowania w lekko osolonej wodzie. Dodać ekologicznej przyprawy rosołowej i trochę soli. Gotować aż do ugotowania żeberek "na twardo" (ok 45min). Wyjąć seler i pora. Przygotować marchewkę krojąc ją w talarki, dorzucić do wywaru. Dodać również ryż i koncentrat. Gotować do całkowitego zmięknięcia żeberek i rozgotowania ryżu (ok 30-40min). Dodać przyprawy do smaku. Czasem dorzucam kostkę rosołową wołową co dodaje zupie nieco wyrazistości.
Podawać z pojedynczą porcją żeberek i opcjonalnie ze śmietaną. 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz