środa, 13 października 2010

Tagiatelle w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi pomidorami

Dziś trochę włoskich aromatów .... przepis własny ale właśnie z włoską kuchnią najbardziej mi się kojarzy. Zdecydowanie dla tych, którzy nie liczą kalorii .... niestety.
Porcja dla 3-4 osób.

Tagiatelle w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi pomidorami


Składniki:
opakowanie makaronu tagiatelle
4-6 suszonych pomidorów (lepsze są te bez oliwy)
20-30 dkg wędzonego boczku
pojedyncza pierś z kurczaka
poł główki czosnku (polskiego, z warzywniaka)
pół litra 18% śmietanki do zup i sosów lub 2 serki mascarpone
sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany
duża, głęboka patelnia lub garnek z nieprzywierającym dnem

Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i podsmazamy  na patelni bez dodatku tłuszczu, W międzyczasie kroimy kurczaka w drobną kostkę. Dorzucamy go do patelni po uzyskaniu na boczku przypieczeń. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę, czosnek obieramy. Pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do usmażonego mięsa. Podsmażamy jeszcze 3-5 min. Zalewamy całość smieanką (lub dodajemy mascarpone). Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy "aldente".
Podajemy udekorowane świeżą bazylią, rucolą lub drobną kostką suszonych pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz