poniedziałek, 4 października 2010

Zapiekanka brokułowa

Nastał nam sezon na brokuły. Dorodne są teraz niesamowicie, wielkości głowy. Przy okazji tanie jak  przysłowiowy barszcz trzeba więc wykorzystać to chwilowe dobrodziejstwo. Przedstawiam więc dziś przepis na zapiekankę brokułową. Przepis starcza na 8 dużych porcji.

Zapiekanka brokułowa

Składniki:
1 duży brokuł
100 g makaronu z pełnego ziarna
200g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
puszka kukurydzy
marchew gotowana (opcjonalnie)
pomidory Lima lub z puszki (w kawałkach)
duża śmietana 18%
50-100 ml mleka
150g sera żółtego
10 g mąki
10g masła
przyprawy: sól pieprz, gałka muszkatołowa, papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Sos pomidorowy:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki  i wrzucamy do garczka, gotujemy do uzyskania jednolitej masy (jeśli używamy pomidorów z puszki wystarczy je przegotować). Dodajemy sól,pieprz i zioła.

Sos beszamelowy
W garczku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Czekamy aż mąka się zarumieni. Dodajemy mleka intensywnie mieszając, tak aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy kwaśną śmietanę 18%. Czekamy aż całość się zagotuje w międzyczasie ciągle mieszając i dolewając mleka, żeby sos nie był za gęsty.  Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Można dodać startego ostrego żółtego sera.

Brokuły i makaron ugotować (oraz opcjonalnie marchewkę) Pierś pokrojoną w drobne kawałki podsmażyć z przyprawami. Wymieszać te składniki z kukurydzą i  obranymi, pokrojonymi w kostkę pieczarkami. zalać beszamelem i wymieszać. Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i wyrównać wierzch. Polać sosem pomidorowym i oprószyć żółtym serem. Piec pod przykryciem przez 30 min w temperaturze 180 stopni. Ściagnąć pokrywę i piec  jeszcze 10-15 min.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz