środa, 13 października 2010

Tagiatelle w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi pomidorami

Dziś trochę włoskich aromatów .... przepis własny ale właśnie z włoską kuchnią najbardziej mi się kojarzy. Zdecydowanie dla tych, którzy nie liczą kalorii .... niestety.
Porcja dla 3-4 osób.

Tagiatelle w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi pomidorami


Składniki:
opakowanie makaronu tagiatelle
4-6 suszonych pomidorów (lepsze są te bez oliwy)
20-30 dkg wędzonego boczku
pojedyncza pierś z kurczaka
poł główki czosnku (polskiego, z warzywniaka)
pół litra 18% śmietanki do zup i sosów lub 2 serki mascarpone
sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany
duża, głęboka patelnia lub garnek z nieprzywierającym dnem

Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i podsmazamy  na patelni bez dodatku tłuszczu, W międzyczasie kroimy kurczaka w drobną kostkę. Dorzucamy go do patelni po uzyskaniu na boczku przypieczeń. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę, czosnek obieramy. Pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do usmażonego mięsa. Podsmażamy jeszcze 3-5 min. Zalewamy całość smieanką (lub dodajemy mascarpone). Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy "aldente".
Podajemy udekorowane świeżą bazylią, rucolą lub drobną kostką suszonych pomidorów.

poniedziałek, 4 października 2010

Zapiekanka brokułowa

Nastał nam sezon na brokuły. Dorodne są teraz niesamowicie, wielkości głowy. Przy okazji tanie jak  przysłowiowy barszcz trzeba więc wykorzystać to chwilowe dobrodziejstwo. Przedstawiam więc dziś przepis na zapiekankę brokułową. Przepis starcza na 8 dużych porcji.

Zapiekanka brokułowa

Składniki:
1 duży brokuł
100 g makaronu z pełnego ziarna
200g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
puszka kukurydzy
marchew gotowana (opcjonalnie)
pomidory Lima lub z puszki (w kawałkach)
duża śmietana 18%
50-100 ml mleka
150g sera żółtego
10 g mąki
10g masła
przyprawy: sól pieprz, gałka muszkatołowa, papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Sos pomidorowy:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki  i wrzucamy do garczka, gotujemy do uzyskania jednolitej masy (jeśli używamy pomidorów z puszki wystarczy je przegotować). Dodajemy sól,pieprz i zioła.

Sos beszamelowy
W garczku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Czekamy aż mąka się zarumieni. Dodajemy mleka intensywnie mieszając, tak aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy kwaśną śmietanę 18%. Czekamy aż całość się zagotuje w międzyczasie ciągle mieszając i dolewając mleka, żeby sos nie był za gęsty.  Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Można dodać startego ostrego żółtego sera.

Brokuły i makaron ugotować (oraz opcjonalnie marchewkę) Pierś pokrojoną w drobne kawałki podsmażyć z przyprawami. Wymieszać te składniki z kukurydzą i  obranymi, pokrojonymi w kostkę pieczarkami. zalać beszamelem i wymieszać. Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i wyrównać wierzch. Polać sosem pomidorowym i oprószyć żółtym serem. Piec pod przykryciem przez 30 min w temperaturze 180 stopni. Ściagnąć pokrywę i piec  jeszcze 10-15 min.
Smacznego